Ik las vanmorgen een artikel over ons kuddegedrag. Hoe we in situaties van toenemende stress elkaars gedrag gaan volgen. Als de een gaat hamsteren doet de rest van de kudde hen na. Als de omgeving een mondkapje gaat dragen, doet de rest pas mee. Uiteindelijk zijn wij allemaal onderdeel van een tribe. We zien dagelijks voorbeelden van dit gedrag in kleine of grote crisissituaties. De afgelopen eeuw hebben we geleerd voor onszelf te zorgen, zijn we ons meer individualistisch gaan gedragen. In een tijd van crisis zie je dat we vanuit een zoektocht naar veiligheid toch behoefte hebben aan de kracht van de clan en wél de verbinding, herkenning en veiligheid zoeken bij elkaar.
Wat is er goed voor mij?
Wat gebeurt er nu eigenlijk met al die individuen in de wonderlijke wereld van nu? Waar gaat dit Coronavirus eigenlijk over? Angst is voelbaar bij veel mensen en organisaties, nu het Coronavirus zich steeds verder in Nederland verspreidt. Natuurlijk nemen we allemaal de nodige voorzorgsmaatregelen tegen het virus. Mijn vraag is doen we dat omdat het geadviseerd wordt door deskundigen of gaan we nu collectief de mogelijkheid krijgen om te gaan voelen wat jezelf nodig hebt; wat is goed voor mij? Wat heb ik nodig in specifiek verwarrende situaties en ga ik daar nu persoonlijk iets van leren? In plaats van klakkeloos te doen wat een ander je zegt, is de les wellicht eerst eens bij jezelf te rade gaan. Voor mij is Corona, naast alle nare effecten thuis en in ons bedrijf, een uitnodiging om eens te kijken van waaruit ik alles doe en onderneem. Een manier om me opnieuw te verbinden met mijn eigen innerlijke wijsheid en daar weer eens gedegen vertrouwen in te mogen ervaren.
Vertrouw op jezelf
Ik herken bij veel cliënten en verwijzers, die ik de afgelopen dagen spreek, dat er veel angst is. De persoonlijke mind die continu spreekt over doemscenario’s en legio mensen die bij een lichte verkoudheid in paniek schieten. De vraag die nu in het bewustzijn mag komen is: kies ik vandaag weer voor die angstige gedachten of kan ik toch een shift maken naar vertrouwen? Als je kiest voor de doemscenario’s, we noemen dat angst, zal de mind daar continu bewijzen voor zoeken en vinden. De uitingsvorm is dat je je voortdurend zorgen zult maken. De mind zal vanuit een beschermmechanisme projecteren naar de toekomst dat het allemaal fout gaat en wil je daarvoor behoeden. Oftewel ons brein gaat met 80.000 gedachten aan de slag ons te overtuigen van een slechte uitkomst, onveiligheid, besmettingsgevaar en dodelijke afloop. Dit zorgt momenteel al voor veel angst en paniek en nog meer nieuwe verhalen vanuit angstgedachten.
Herken je dit en wil je dat hier, in het nu veranderen ga dan eens zitten met jezelf in deze emoties. Ik nodig je uit die angst in je lichaam eens toe te laten….gewoon te voelen. Waar voel je dat in jouw lichaam? Sluit je ogen en voel eens waar je dat in jouw lichaam ervaart. Ga daar naartoe en laat het gevoel zo groot worden als het eigenlijk is. Laat dat toe en voel wat er dan gebeurt in jouw lichaam. Blijf bij dat gevoel. Laat dat vervolgens even bestaan, ervaar het net zo lang tot het wegzakt, verdwijnt of zachter wordt. Stel dat je dat vol aandacht toelaat en benoem naar jezelf dat je dit ook helemaal mag voelen. Blijf daar en ontspan in dat gevoel. Ontspan maar verder en adem daar weer doorheen. Langzaam zul je door deze verzachting de oorspronkelijke, verkokerde angst zien overvloeien naar een opening van rust, ruimte, vertrouwen verbinding en/of liefde.
Sta jezelf toe dit een paar keer per dag te oefenen. Stel jezelf open om toe te laten, te accepteren en je zal ervaren dat de angst gevoelens steeds zachter zullen voelen. Zelfs kunnen verdwijnen.
Zo kan angst transformeren naar vertrouwen. Heb het goed met jezelf.
Drs. Barbara Kok
Emotietherapeut/ eigenaresse Burn Out Poli