Een hoge werkdruk, spanningen in het privéleven of zelf een enorme prestatiedrang hebben. Chronische stress heeft allerlei oorzaken en nog grootsere gevolgen. Als een sluipmoordenaar put chronische stress je fysiek, mentaal en emotioneel uit.
Uit het onderzoek naar de gezondheid bij bedrijven, dat Zilveren Kruis deze maand heeft laten uitvoeren, blijkt dat De helft van de werknemers in Nederland vindt dat hun organisatie te weinig doet om stress op de werkvloer te voorkomen. En dat kan zelfs nog meer worden in de toekomst als we alle indirecte gevolgen van chronische stress op de werkvloer mee tellen. Denk aan overgewicht door ongezond en onregelmatig eten, meer roken, minder sporten en steeds korter en slechter slapen. Tijd om de strijd aan te gaan tegen de sluipmoordenaar, dit is het strijdplan voor jouw eeuwige gevecht tegen teveel ongezonde stress.
Stresspreventie: geen individueel probleem
In NRC pleitte Martijn van Winkelhof en Bram Bakker al voor een opname van stresspreventie in het Nationaal Preventieplan. ‘Stress is geen individueel probleem’ volgens deze experts en moet van het nieuwe kabinet evenveel aandacht krijgen als overgewicht en roken. ‘De lang gehuldigde opvatting dat het beheersen van stress een individuele verantwoordelijkheid betreft, is niet langer houdbaar. De substantiële kosten worden immers afgewenteld op het collectief, overheid, werkgevers en zorgverzekeraars. En die vele miljarden drukken ook op de belasting- en premiebetalers.’ Als experts van Unlimited People en Burn Out Poli delen wij deze mening, maar NRC kreeg hierop ook belangrijke reactie van Alexia de Monchy namens Fysiotherapie, Erasmus MC, die zegt: ‘Bakker en Winkelhof gaan consequent in de fout met het gebruik van de term stress. Stress is geen pathologie die bestreden moet worden.’
Wat is stress?
Het stress-respons systeem is een natuurlijke functie waar je als mens niet zonder kan. Cortisol, adrenaline en norepinefrine zorgen voor actie, focus, scherpheid en ook een alarmfunctie die ons leven beschermt. Bij gevaarlijke situaties geeft ons lichaam een korte stressreactie, waardoor we kunnen vechten of vluchten. Daarna zakt de stressprikkel en kunnen we weer door. Bij een te lange tijd aanhoudende (mentale) stress, zonder de nodige rust en herstel spreken we van chronische stress. Alle ballen hoog proberen te houden, een te hoge werkdruk, zorgen maken of het gevoel hebben achter de feiten aan te lopen, resulteren bijvoorbeeld in chronische stress. Bij chronische stress wordt een constant beroep gedaan op de bijnieren, de producent van de hormonen, die dan continu een stressprikkel krijgen om deze acties te ondersteunen. Door chronische stress raken de bijnieren uiteindelijk uitgeput, met allerlei burn-out klachten als gevolg.
Strijdplan voor het eeuwige gevecht
Wat is dan het strijdplan voor het eeuwige gevecht tegen teveel stress? Dat is chronische stress te lijf gaan! Het is dus niet teveel stress bevechten maar voorkomen.
Voorkomen dat je een te lange tijd chronische stress achter elkaar laat voortbestaan, zonder rust en ontspanning tussendoor. Dat gaat samen met preventie op de werkvloer, waarin zowel werkgever als werknemer een rol spelen. Het vergroten van de persoonlijke effectiviteit van medewerkers hierover is hét middel om inzicht te krijgen in gedrag en patronen waarmee je in de toekomst vast zou kunnen lopen.
In onze training Gezond & Vitaal krijg je hiervoor een ‘gereedschapskist’ waarmee je voor de rest van je leven met de dagelijkse uitdagingen rond stress leert omgaan. Om :
- Balans werk en privé aan te leren en te bewaken
- Nieuwe strategieën in gedrag en beleving eigen te maken
- Grenzen herkennen, voelen en in de toekomst leren aangeven
- Onder druk effectief te communiceren met jezelf en anderen
- Een burn-out voorkomen
Doe de test: Hoeveel werkstress heb jij?
Hoe zit dat eigenlijk met jouw werkstress? Houdt ongezonde stress jou in zijn greep of ben je het de baas?
Check eens hoe gezond of ongezond jouw dagelijkse stress is en doe de 2 minuten stresstest.