Mini cursus Energiemanagement
We moeten veel van onszelf: werken, sporten, aandacht besteden aan een partner of gezin en liefst een bloeiend sociaal leven… Soms is je batterij met energie echt even leeg maar gaan we toch gewoon door. Dit, in combinatie met stress, kan uitmonden in een burn out of chronisch vermoeidheid. Wat te doen?
1. Energiegraad meten
Het is van belang om bewust te raken van het energieniveau van je batterij. Dat kan op de volgende manier: geef jezelf een energiecijfer op de schaal van 0-10. Ga even rustig zitten, adem een paar keer diep in door je buik en stel jezelf de vraag: hoe gaat het met mij vandaag? Hoeveel energie heb ik op dit moment? Wanneer je bruist van de energie en er totaal geen tekenen van vermoeidheid zijn, geef je jezelf een hoog cijfer, bijvoorbeeld een 10. Indien er een gevoel optreedt van zware vermoeidheid dan score je een 0 of een 1.
2. Hoeveel heb je nodig?
Na bewustwording, is het van belang om na te gaan hoeveel energie je nog nodig hebt gedurende de dag: ga per activiteit na hoeveel energie je daarvoor van je batterij nodig hebt en check dan meteen of het nog mogelijk is met deze batterij. Misschien
vind je het moeilijk om te bepalen hoeveel energie je ergens voor nodig hebt. Het kan namelijk zijn dat iets je veel meer energie kost dan je zelf denkt, of juist andersom. Bepaal daarom je ‘energievreters’, dingen die je veel energie kosten, misschien wel zonder dat je er erg in hebt. Een goed voorbeeld daarvan is continu handelingen verrichten op je mobiele telefoon of tablet. Het apparaat is vaak altijd binnen handbereik en op momenten dat er soms tijd zou zijn voor rust, is de verleiding groot om de telefoon of tablet te pakken. Wees je daarvan bewust!
3. Rekenwerk
Mogelijk kom je tot de conclusie dat er meer energie nodig is dan dat er in de batterij zit. Is dat zo? Haal dan bepaalde dingen van de dagplanning af. Het kan zijn dat dit dan juist datgene wordt, waar je zoveel zin in hebt. Toch is het soms nodig om dergelijke pijnlijke keuzes te maken. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om dingen te schrappen. Ieder mens heeft daarvoor een ‘reservebatterij’, maar indien je daar te vaak aanspraak op doet, verhoog je de kans om ziek of oververmoeid te worden. Evalueer gedurende de dag ook of de mate van energie klopt met wat je van tevoren ingeschat hebt. Misschien is er nog wel energie over, of is het juist nodig om nog meer te schrappen.
4. Opladers
Vind de dingen die je energie geven. Wat kun je doen om je batterij weer op te laden? Bijvoorbeeld een wandeling, yoga-oefeningen, muziek, gezond eten etc. Dit is natuurlijk voor iedereen verschillend. Maak bewust tijd vrij voor de activiteiten of dingen waar je energie van krijgt. Het is echt van belang bewust bezig te zijn met het aanvullen van energie. Probeer daarom ook voldoende nachtrust te krijgen. Dit is natuurlijk een essentieel oplaadmoment!
Met energierijke groet, Barbara Kok
Wil je meer weten over energiemanagement? Neem direct contact op.