Willen presteren is prima, je krijgt mooie dingen voor elkaar en kunt er echt blij van worden; tenzij het geboren is uit een onderliggende overtuiging “als ik niet presteer ben ik niet goed genoeg”.
Je bestaansrecht koppelen aan een noodzaak om te presteren, je eigen grenzen zwaar overschrijden en je professionele prestaties ten koste laten gaan van al wat je persoonlijke geluk maakt. Dan pas vinden jezelf waardevol vinden, dan pas tevreden zijn over jezelf. Gevaarlijk…. Het recept voor een toekomstige burn-out.
Zo ook Claire, de vriendin van Jeroen. In een interview met AD uit hij zijn zorgen over haar ambities: “Al vanaf de brugklas had zij één doel voor ogen: advocaat worden. Haar ouders zitten ook in die wereld. Haar vader is advocaat en haar moeder jurist, het lag voor de hand dat zij ook die richting op zou gaan.”
Jeroen geeft aan dat hij bang is dat zijn vriendin een burn-out krijgt. “Ik maak me veel zorgen om haar. Als je zo gefocust bent op het presteren en geen tijd meer hebt om te ontspannen, kan dat toch niet goed voor je zijn? Je kunt mij niet wijsmaken dat dat goed is voor je gezondheid. Ik merk dat ze constant gestrest is. En als het even niet lekker gaat, krijgt ze huilbuien.”
Wij kunnen Jeroen zijn zorgen beamen. Van de 12 fases uit het model van de psychologen Freudenberger en North heeft Claire er al meerdere doorlopen. Dit model gebruiken wij ook bij Burn Out Poli, onderdeel van Unlimited People.
De bewijsdrang, steeds harder werken en het negeren van behoeften is duidelijk te constateren. “De bibliotheek was een van haar favoriete plekken. Daar kon ze makkelijk van 9 tot 6 zitten, zonder een pauze te nemen, te drinken, te eten of te plassen. Ze wilde alleen maar hoge cijfers halen. Met een 7 kon ze niet blij zijn, alleen alles hoger dan een 8 was volgens haar voldoende.” Ook is al een duidelijke terugtrekking en verandering van waarden zichtbaar. “Claire heeft bijna geen vrije tijd. Niet voor zichzelf, maar ook niet voor mij. Het is niet dat ik haar nooit zie. We wonen samen, dus als we in bed liggen, zijn we fysiek bij elkaar. Maar met elkaar praten en andere leuke dingen doen, gebeurt bijna niet meer. Daar heeft ze geen tijd voor. Dan moet ze weer een presentatie voorbereiden, een vergadering doornemen of vooruit werken aan een grote opdracht.”
Herken jij deze ambitie bij jouw partner, collega of medewerker? Wil je die vette burn-out voor zijn? Neem contact op om meer te weten over ons Unlimited Ambition programma, en voel je onbegrensd om te komen tot succes.
Bron citaten Jeroen: AD ‘Mijn vriendin steekt te veel tijd in haar studie’ 21 augustus 2017.