“Grootste risicogroep: ‘de doorzetters’, die kennen geen nee en gaan telkens door hun grenzen heen.”
Resultaten stresstest
Vorige week was het weer zover: aandacht voor het veelkoppige monster dat we ‘werkstress’ noemen. Maar liefst 1 miljoen mensen houdt het op de werkvloer niet vol en lijdt onder stressklachten. We ontwikkelden een online ‘stresstest‘, maakten wat kabaal waardoor ruim honderd mensen de test invulden en analyseerden de resultaten.
Onze belangrijkste conclusies:
- 80% van de respondenten herkent dat ze ongezonde stress hebben. (En niet in de gewenste professionele of privé situatie te zitten.)
- 80% van de respondenten zegt soms of regelmatig negatieve gedachten te hebben.
- Vrijwel iedereen onderschat hoeveel stress ze dagelijks ondervinden.
- Vrijwel alle mensen die de dagelijkse stress ervaren gaan toch door.
- De helft van de respondenten zegt in het weekend op te zien tegen ‘maandag’.
Barbara Kok: “Ik lees in veel van de antwoorden dat het toch weer vooral de ‘die-hards’ zijn die enorm over hun mentale en emotionele grenzen heen gaan. Het zijn ‘de werkbeesten die nooit nee zeggen’ – die denken dat ze het allemaal aankunnen omdat ze het altijd aan hebben gekund die zowel de dosis stress als de negatieve gevolgen onderschatten. Ze zijn zich niet bewust van het feit wat stress met hun systeem doet. Ze kiezen voor de signalen om niet te stoppen: hypotheek, gezin, kinderen, of het gewoon niet weten: ‘wat moet ik dan?’.
Het professioneel en privé niet gewaardeerd worden en doorschieten in compensatiegedrag is wat veel uit de reacties naar voren komt. De HRM-er kan op zijn vingers natellen dat het niet een vraag is ‘of’ zo iemand uitvalt maar ‘wanneer’. Terwijl een simpele preventieve scan of de simpele vraag in beoordelingsgesprek als: hoe gaat het met je? al veel duidelijk maakt.”
Meer informatie? Neem contact op met Barbara Kok.